Angkor - Reisverslag uit Ko Chang, Thailand van Karst en Suzan - WaarBenJij.nu Angkor - Reisverslag uit Ko Chang, Thailand van Karst en Suzan - WaarBenJij.nu

Angkor

Door: Karst & Suzan

Blijf op de hoogte en volg Karst en Suzan

23 December 2012 | Thailand, Ko Chang

Hee allemaal!

Hier zijn we weer met een nieuw reisverslag! De vorige keer zaten we nog in Phnom Penh, Cambodja. Inmiddels zijn we weer een week verder en op Koh Chang beland. In de afgelopen week hebben we veel gezien, laten we beginnen bij het begin.

Vorige week zondag zijn we met de boot van Phnom Penh richting Siem Reap gegaan. Om 7 uur ‘s ochtends stonden we al bij de pier. Ons bootje zag er helaas iets krakkemikkiger en iets minder luxe uit dan we gedacht hadden. We konden dan ook niet geloven dat dit onze boot was, en ook de andere toeristen waren verbaasd. Toch bleek het echt onze boot te zijn en uiteindelijk viel het allemaal mee. De boottocht van zes uur bracht ons over het Tonlé Sap meer. Onderweg genoten we van het uitzicht en kwamen we langs verschillende drijvende dorpjes. Mensen wonen daar echt op het water in kleine houten hutjes. De boot bracht ons naar een pier net buiten Siem Reap; het laatste stuk moesten we nog met de tuktuk afleggen. Bij aankomst bij de pier werden we opgewacht door een grote groep mannen die maar al te graag onze baggage wilden tillen en ons een tuktukritje wilden aansmeren. Als ervaren reizigers trappen we niet meer in dit soort grapjes ;) Terwijl we van alle kanten werden aangesproken sleepten we zelf onze baggage richting een tuktukchauffeur die ons voor een schappelijke prijs naar het hotel heeft gebracht.

Siem Reap bleek een kleine plaats met een gezellig centrum! Het stadje is erg op toeristen gericht en daarom waren er talloze gezellige restaurantjes en een echte pubstraat te vinden. Ook was er elke avond een night market tot middernacht. Qua bezienswaardigheden valt er in het stadje zelf niet veel te beleven: alle toeristen komen hier alleen om te slapen en te eten, en gaan overdag het beroemde Angkor bezoeken. Dit stond ook op onze planning en de volgende ochtend werden we opgehaald door onze gids die ons een gedeelte van het enorme Angkor ging laten zien.

Angkor is een soort oude tempelstad van meer dan 1000 jaar oud. Verspreid over een groot gebied (400 km2), grotendeels gelegen in de bossen, liggen tal van verschillende bouwwerken. Om Angkor te kunnen bezoeken heb je een toegangspas nodig, met zelfs een pasfoto erop. Bij elke tempel die je bezoekt, dien je je pas te laten zien. Angkor is niet goed te omschrijven, de foto’s zeggen meer dan woorden. Hieronder toch een samenvatting van wat we hebben gezien.
Het bekendste bouwwerk is Angkor Wat, het grootste religieuze gebouw ter wereld. Hier gingen we als eerste naar toe. Het bleek al meteen dat we niet de enige toeristen waren: Angkor wordt dagelijks door duizenden toeristen bezocht. Toch viel de drukte ons erg mee. Onze gids heeft ons allerlei informatie gegeven over de tempels. Niet alleen over de gebouwen als geheel, maar ook bijvoorbeeld over afbeeldingen die in muren gekerfd waren.
Later op deze dag bezochten we nog andere bekende tempels. Ta Prohm, bekend van de Tomb Raider films, wordt gekenmerkt door boomwortels die de tempels overwoekeren. Dit komt doordat vogels zaadjes op de tempels hebben laten vallen, waaruit vervolgens bomen zijn gaan groeien. Een apart maar mooi gezicht!
Angkor Thom is een groot ommuurd gebied binnen het hele Angkor complex. Binnen Angkor Thom heb je verschillende tempels. Hier ligt bijvoorbeeld het Elephant Terrace, een platform aan de rand van een grasvlakte vanaf waar men vroeger naar olifantengevechten keek. Op de terrasmuur zijn afbeeldingen van vechtende olifanten te zien.
De mooiste tempel die we deze dag bezocht hebben, was Bayon: de tempel met de vele Boeddha-gezichten. De tempel had vroeger 54 pilaren, en op elke pilaar van deze tempel wordt je vanaf vier kanten toegelachen door een Boeddha.

De volgende dag hadden we niets gepland, maar na enige twijfel besloten we nog een dag Angkor te bezoeken. We zijn hier natuurlijk maar één keer in ons leven! We hoorden dat de zonsopkomst bij Angkor Wat erg mooi scheen te zijn, maar voor wat hoort wat. Je moet hier dan wel om vijf uur ‘s ochtends al staan, dus onze wekker ging deze nacht al om 4 uur! Eenmaal bij Angkor Wat aangekomen, zochten we een mooi plekje uit langs het water, vanaf waar we mooie plaatjes van de zonsopkomst konden maken. Het was maar goed dat we er op tijd stonden, want een half uur later stonden er honderden mensen achter en naast ons. Een aantal spleetogen meenden dat ze met hun grote camera’s wel even voor konden kruipen, maar hier trapten wij niet in. Na de zonsopkomst hebben we op eigen gelegenheid nog enkele tempels bezocht. Onze tuktukchauffeur reed ons via een andere route als de dag ervoor, langs de wat minder bekende tempels. Deze bleken zeker de moeite waard! Omdat we zo vroeg uit de veren waren, was het nog niet zo warm en scheen de zon nog niet zo fel. Ideaal weer om de toerist uit hangen!

Hiermee kwam er een einde aan ons Angkor-avontuur, want de volgende dag ging de reis weer verder! Een bus die te laat vertrok en onderweg veel te vaak stopte, bracht ons naar Battambang. Deze plaats was niet zo zeer om te bezichtigen, maar meer als tussenstop: de volgende dag zouden we verder reizen naar Thailand. Ons hotel in Battambang wilde ons nog wat uitstapjes aansmeren, maar hier hadden we eigenlijk niet zo’n zin in. We vonden het wel prima om een dagje niks te doen, en van tempels hadden we ook wel even genoeg!

De dag erna werden we om 7 uur weer opgehaald door een chauffeur die ons met de auto naar de grensovergang zou brengen. Het was een prima rit, maar al gauw moest de chauffeur een aantal keer stoppen. Een keer om een tasje op te halen, een keer om twee grote bossen bloemen op te halen, en daarna begonnen de verdachte pakketjes! Zo stopte de chauffeur een aantal keren om pakketjes af te leveren bij verschillende adressen op de route. De pakketjes waren ingepakt in zwarte folie en vastgemaakt met tape. In ruil voor deze pakjes kreeg hij geld, wat het zaakje nog iets meer verdacht maakte. Maar de chauffeur wist het gaspedaal goed te vinden dus wij vonden het al lang prima. Na de administratieve rompslomp aan de grens, werden we aangesproken door een soort ex-legerofficier in uniform. We dachten eerst dat hij ons een taxirit wilde aansmeren, maar toen hij onze reisorganisatie en bestemming noemde, bleek hij toch echt onze volgende chauffeur te zijn. Hij ging zijn auto halen en al snel kwam onze soldaat aanrijden met een gepimpte racewagen: een zwarte wagen versierd met sterren, strepen en de naam “Mr Sam”. Vervolgens bracht hij ons in volle vaart naar de ferry. Met deze boot voeren we naar Koh Chang, een eiland op een uur varen van het Thaise vasteland. Toen we het eiland bereikt hadden, werden we met veel te veel toeristen (waaronder dikke Russen, waardoor Karst moest staan) in ‘n pickup-truck gepropt die ons naar ons resort bracht.

Op Koh Chang is het goed vertoeven! We zijn hier inmiddels al drie dagen en onze dagen zijn vrij veel hetzelfde: uitslapen, ontbijten, naar het strand, lunchen, douchen, eten, cocktail drinken en naar bed. We hebben een fijn luchtbedje gekocht en hiermee dobberen we heerlijk op zee. No worries, we zijn nog niet verbrand! Aangezien onze reis bijna ten einde is en het bijna kerst is, gunden we ons vandaag een uitgebreide oliemassage aan het strand. Ons hele lichaam werd onder handen genomen en na de massage waren we weer als herboren. Vanavond onze laatste avond hier op Koh Chang, want morgen verlaten we dit chille eiland en vertrekken we naar de drukte van Bangkok. Daar zullen we de kerst doorbrengen en de reis afsluiten. Donderdag staat ons vliegtuig klaar om ons na twee maanden weer terug te brengen naar Nederland!

Wij gaan nog even genieten!
Allemaal alvast een hele fijne kerst gewenst!

Groetjes!
Karst & Suzan

• 23 December 2012 - 12:41

Anny:

Hallo Karst en Suzan,

Heel leuk om te horen dat jullie zo genieten en zoveel hebben gezien. Geniet nu van jullie laatste rustige dag en daarna de drukte van Bangkok. Succes met jullie lange reisdag(en). Ik zie jullie donderdag weer :) :).
    Hier is het natter dan nat! Niet echt weer voor Kerstmis. Wij zijn trouwens weer op ons vertrouwde adres te vinden :) :). Fijne Kerstdagen (zal wel heel anders zijn) en tot donderdag. XXXX Anny.

• 23 December 2012 - 13:33

Marloes:

Jullie ook een fijne kerst en alvast een goeie reis! =)
    X Marloes

• 23 December 2012 - 13:56

Nicole Loonen:

Wauw...wat een geweldig verhaal :) Jullie zijn echt al ervaren toeristen, voor geen gat meer te vangen! Koh Chang is mooi he, ook watervallen bezocht? Geniet er nog van, fijne kerstdagen (vast heel bijzonder in Bangkok en weer eens wat anders) Tot snel weer in het koude, regenachtige NL. Liefs xx

• 23 December 2012 - 15:22

Cindy En Stan:

Hallo Suzan en Karst,
    Leuke verhalen zeg, jullie hebben al veel gezien en meegemaakt!
    De foto's zijn erg mooi!
    Geniet nog van de laatste dagen en een fijne kerst!
    Tot snel, xx Cindy en Stan.

• 23 December 2012 - 15:59

Twan Ten Haaf:

Hee Karst en Suzan,
    Laat ik op de valreep ook nog maar even een reactie achterlaten.
    Na alle verslagen gelezen te hebben, krijg ik het idee dat jullie jezelf daar nog makkelijk een paar maanden kunnen vermaken. Wat een ervaringen allemaal.
    Geniet er nog van en natuurlijk hele fijne Kerstdagen.
    Tot snel,
    Twan

• 23 December 2012 - 19:19

Marielle:

Leuk verhaal suus! Jij ook een fijne kerst en geniet er nog van!
    Xx

• 23 December 2012 - 19:20

John En Rita:

Hoi Suzan en Karst,

Mooie, bijzondere tempels in Angkor.
    En zo'n dagje strand op Koh Chang lijkt ons ook wel wat, zeker nu het hier zo'n grijze, regenachtige dag is. Beetje jaloers zijn we wel.
    Bijzondere kerstdagen in Bangkok, en goede terug reis.
    Tot snel.
    Gr. John en Rita.

• 23 December 2012 - 20:02

Jan En Anita:

Hoi Suzan en Karst,
    Wij zijn jaloers op jullie mooie strand op Koh Chang met palmbomen.
    Nog een paar fijne kerstdagen a la Bangkok.
    Groeten vanuit een regenachtig Overloon.